informatie voor goed (appel)sap

Van harte welkom bij de fruit persdagen!

Elk najaar kun je van je eigen fruit heerlijk sap laten persen: vanaf 75 kilo heb je eigen sap. Op sommige locaties organiseren we “Happy Hour”. Dan persen we van hoeveelheden tussen 10 en 74 kilo een gezamenlijk sap.

Registreren, aanmelden, wijzigen en planning

Je kunt je via ons systeem aanmelden via www.persdagen.appelvanopa.nl.
Als je eerder fruit hebt laten persen, heb je waarschijnlijk al een account. Na het inloggen kun je jouw fruit voor de door jou gewenste dag aanmelden.

Tijdens het aanmelden kun je aangeven hoeveel kilo appels je wilt komen persen en eventueel een voorkeur voor een dagdeel.
Wil je ook ander fruit of groente persen, kies dan voor de optie “Wil je ander fruit dan appels persen?”.
Door je aan melden, laat je ons weten dat je bekend bent met de “informatie voor goed (appel)sap”.

Vrijwel direct na je aanmelding ontvang je via het opgegeven e-mailadres een bevestiging. In die mail zie je een knop waarmee je je voorlopige planning kunt bekijken en de kilo’s van het te persen fruit kunt aanpassen.
** Let op ** De tijd van de voorlopige planning kan wijzigen.
Wil je bij nader inzien op een andere dag komen, meld je dan aan op de nieuwe dag en meld je af op de dag dat je niet meer wilt komen.

In de week voorafgaand aan de persdag ontvang je de definitieve begintijd waarop je wordt verwacht. Op tijd komen stellen we uiteraard zeer op prijs.

Aanleveren fruit  Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanvoer van het fruit naar en het ophalen van het sap vanaf de locatie waar de Sappers staat.

Fruiteisen  Het fruit bepaalt de kwaliteit en de smaak van het fruitsap. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het fruit dat je aanlevert. Het fruit mag niet te rijp zijn en zeker niet rot of beschimmeld. De beste resultaten worden bereikt als:

 • het fruit bijna eetrijp is. (veel mensen plukken te vroeg)
 • het fruit NIET zacht, melig, verdroogd, rot of beschimmeld is!
 • het fruit vrij van aarde, zand en blad is.
 • het onbespoten of biologisch geteeld fruit betreft.

Valfruit of fruit met plekjes of aantasting door insecten kan worden toegevoegd.

Heeft het fruit in de koeling of vriezer gelegen, dan is het belangrijk dat fruit op het moment van persen meer dan 4 graden Celsius is.

Mengen met ander fruit 

De kwaliteit en smaak van het fruit bepalen de smaak van het sap.

Het is mogelijk om (stoof)peren toe te voegen of zelfs 100% perensap te persen. Voor de smaak vinden wij 25% een maximum, omdat het anders erg zoet smaakt. Wil je meer dan 40% (stoof)peren aan je appels toevoegen, dan kunnen we de houdbaarheid niet garanderen. Bij peren er extra op letten dat er geen zachte of melige exemplaren tussen zitten.

Wil je kweeperen persen? De haren op de kweepeer zorgen voor een weeïge smaak. Door de kweeperen te boenen met een harde borstel, verwijder je de haren en kan de sappers heerlijk sap voor je persen.

Combinaties met groente of ander fruit zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld met bieten, wortel, druiven of kleinfruit: frambozen, rode-, zwarte- of andere bessen. Voor een goed sapje kun je de volgende mengverhoudingen hanteren:

appel-bietjes 90-10%
appel-wortel 90-10%
appel-druif 85-15%
appel-bessen 90-10%
appel-rabarber 90-10%
appel-aardbei 85-15%
appel-kers (ontpit) 85-15%
appel-(stoof)peer 75-25%

….maar je eigen mix uitproberen is ook een aanrader!

Sapopbrengst  Bij fruit dat voldoet aan bovenstaande fruiteisen, kan de opbrengst oplopen tot 75-80%. Dus van 100 kilo appels wordt maximaal 75-80 liter sap geperst. Met de vacuüm pers, die wordt gebruikt, verkleurt het fruit minder en is de smaak beter!

Werkwijze van de sappers  De pers is een vacuüm schroefpers. Het fruit wordt gewassen en door de schroef in een filter tot pulp gedrukt. Om het filter heen zit de vacuümpomp die het sap afvoert naar de pasteuriseerketel. In de pasteuriseerketel wordt het sap verhit, zodat bacteriën en schimmels worden gedood. Daarna gaat het sap naar de inpakmachine en die verpakt het versgeperste sap in 5 liter zakken met een tapkraan. De zakken worden in een kartonnen doos gedaan, ook wel saptap genoemd. Vanaf het moment van persen tot en met het vullen van de saptap komt het sap nauwelijks in contact met de buitenlucht, en dus nauwelijks met zuurstof. Daardoor verkleurt het een stuk minder. De werking van de vacuümpomp zorgt er ook voor dat bij het persen meer smaakstoffen vrijkomen. Het sap wordt dus nóg lekkerder! De pers is samen met een wasstraat, de pasteuriseerketel en de inpakmachine vernuftig ingebouwd in een aanhanger. Je kan wel zeggen: “een rondreizend fabriekje”.

Betaling  Contante betaling of PIN bij levering van het fruitsap. Indien gevraagd wordt een factuur per e-mail opgestuurd.

Prijzen zijn op basis van het aantal vrijgekomen liters fruitsap:
5 liter sap in verpakking van de sappers

  • tot 150 liter -> € 6,50 per 5 liter*
  • 155 – 500 liter -> € 6,25 per 5 liter*
  • 505 – 1000 liter  -> € 6,00 per 5 liter*

3 liter sap in verpakking van de sappers

  • tot 150 liter -> € 4,75 per 3 liter*
  • 153 – 450 liter -> € 4,50 per 3 liter*
  • 453 – 900 liter -> € 4,25 per 3 liter*
  • * Prijs inclusief BTW en verpakking

Neem je gebruikte dozen van de saptap mee die we opnieuw als verpakking voor je kunnen gebruiken? Dan krijg je van ons 0,20 € korting per saptap.

Als je het vruchtensap gaat verkopen, adviseren wij een uiterste houdbaarheidsdatum op de pakken te vermelden.

Bewaren van het sap  Bij een ongekoelde opslag bij een temperatuur tussen 0 en 15 graden Celsius is een houdbaarheid van tenminste 1 jaar gegarandeerd. Na opening van de verpakking blijft het vruchtensap ongekoeld gedurende 2 maanden drinkbaar.

Appel van Opa is alleen verantwoordelijk voor de planning en de promotie van het evenement.
De Sappers is alleen verantwoordelijk voor het verwerkingsproces van het fruit (persing, pasteurisatie en vulling van de verpakking).

Voor andere schade zijn we niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld schade voortkomend uit: onvoldoende afkoeling direct na het vullen van de verpakking, en/of het transport, en/of opslagomstandigheden, en/of de kwaliteit van het geperste fruitsap, en/of het niet naleven van deze voorwaarden.

We vertrouwen dat het fruitsap zo lekker wordt dat je volgend jaar weer komt.